Nyheter

Vad är frystorkad mat och när har man användning av den?

För den som är ute på långa vandringar eller som av andra anledningar spenderar flera dagar i sträck ute i naturen är frystorkad mat bra att ha med. Det finns flera anledningar till det – bland annat att maten har en väldigt låg vikt men också att den håller otroligt länge utan att bli dålig. Läs mer om vad frystorkad mat är – och när den kan användas.

Vad är frystorkad mat?

Att frystorka mat är en något knepig process – som dock har använts ända sedan 1500-talet. Huvudsyftet med frystorkning är att få olika typer av livsmedel att hålla längre och detta sker genom att vätskan i dom olika livsmedlen försvinner under processen.

Första steget till frystorkad mat är att frysa livsmedlen. Där efter flyttas dom över till en vakuumkammare med låg temperatur, för att avlägsna dom frysta vattenkristallerna. Efter det görs ytterligare en torkning för att få bort den sista vätskan. En relativt vanlig frystorkad produkt som används flitigt är snabbkaffe men det finns långt mer än bara det att hitta, för den som vill ha lätt och praktisk mat med sig ut i naturen.

Då kan den användas

Många förknippar frystorkad mat med rymdraketer och rymdgubbar – kort och gott ”rymdmat”. Men den kan inte komma till användning bara i rymden, utan även vid många andra tillfällen. Inom försvaret är det till exempel vanligt med denna typ av torkad mat under längre övningar ute i fält. Detta för att den tar lite plats, ofta är smart packad i portionsförpackningar samt att den är lätt att bära – eftersom den inte innehåller någon vätska till följd av just frystorkningen.

Dom smarta förpackningarna och den lätta vikten gör frystorkad mat till ett utmärkt val även för den som ska vistas i naturen under en längre tid – kanske på en fisketripp eller på en längre vandring.

Inköpsställen

Frystorkad mat kan köpas i vissa välsorterade matbutiker men ofta är utbudet begränsat. Vill man hitta ett större utbud kan man kolla i butiker som säljer friluftsartiklar men har man ingen sådan i närheten, eller inte hittar något som faller en i smaken så finns ett stort utbud på nätet.

Det finns mycket att välja bland och man kan till och med hitta specialkost, så som:

  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Vegetariskt